nem kizárólag ügyfélszolgálatosoknak

2020. június 08. 09:45 - ugyfeles

A kiégés okai 7.

Karrierkép hiánya

Bár nem minden területen, de sok helyen van lehetőség előrelépésre (vertikális) vagy specializációra (horizontális) egy egy munkakör esetén, viszont az ügyfélszolgálat esetén ezek gyakran nem jelennek meg vagy nem egyértelműen, így úgy tűnhet, hogy egy ügyfélszolgálatos számára nincs valódi előrelépési lehetőség a karrier terén. 

Vertikális karrier

Az ügyfélszolgálat általában rendelkezik egy ügyfélszolgálati vezetővel, nagyobb cégeknél a kettő között lehet csoportvezető, esetleg regionális vezető, de ezek általában nem túl reális karrierképek, mivel sok esetben aránytalan a vezetők száma a csoport nagyságához képest, és kisebb cégeknél alapvetően nincs előrelépési lehetőség, így egyáltalán nem téved az nagyot aki úgy gondolja, hogy a hagyományos értelemben véve nincs túl sok lehetőség előrejutásra.

Horizontális karrier

A call center dolgozók számára nem idegen a szintezési koncepció. Ez tulajdonképpen a vertikális karriert szimulálja, mivel azt érezteti, hogy feljebb lép az illető, de tulajdonképpen nem fog beosztottakkal járni ez a típusú előrelépés, inkább specializációról van szó. Így ez a példa a level 1-ről a level 2-re lépésnél inkább a horizontális karriernek felel meg. Ez egyáltalán nem rossz lehetőség, viszont általában kimerül két vagy maximum három szintben, így azért hosszú távon egyáltalán nem túl sok az ilyen irányú lehetőség. Sok esetben még részlegek közti ugrásra van lehetőség nagyobb cégeknél (tudakozóról számlázásra, vagy műszaki hibaelhárításra). Alapvetően ezzel a koncepcióval sincs baj, de szerény véleményem szerint lehetne a jobb is, például a:

Moduláris ügyfélszolgálat

Elég kevés helyen találkozni a moduláris típusú ügyfélszolgálattal, de például az USA egyik legnagyobb cipő-webáruháza ilyen modellel működik. A lényege, hogy mind a horizontális mind a vertikális karrier előrehaladást modulok határoznak meg és ezek akár egymástól függetlenül is megszerezhetőek, mindegyikhez tartozik képzés általában anyagi haszon és megbecsülés is. Például van az alap ügyfélszolgálati betanítás után lehetőség számlázási, panaszkezelési, csoportvezetői, technikai modul elvégzésére és ezek szinte teljes mértékben szabadon kombinálhatóak. Hasonlóan működnek mint a továbbképzések, és munkaidőn belül is elvégezhetőek. Akár kisebb cégeknél is alkalmazható, hiszen egyes adminisztrációs vagy számlázási teendők mindenhol vannak. Az egyén ilyen módon jobban kiteljesedhet és elvégezheti azokat a modulokat, amelyek tényleg érdeklik és mindig van hova fejlődni tovább.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ugyfeles.blog.hu/api/trackback/id/tr7915640796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
nem kizárólag ügyfélszolgálatosoknak
süti beállítások módosítása